Familjevecka till 20 000 barnfamiljer i Kalmar län

Idag presenterade Ylva Johansson arbetsmarknads- och etableringsminister en nyhet för barnfamiljer. Den svenska välfärdsmodellen bygger på att det går att kombinera arbete och föräldraskap, bland annat genom en utbyggd barnomsorg och föräldraförsäkring. Nu vill Socialdemokraterna ta ytterligare ett steg och föreslår i sitt valmanifest en extra veckas ledighet att ta ut i samband med skollov, studiedagar eller terminsstart. För oss i Kalmar län handlar det om 20 000 barnfamiljer som får mera tid tillsammans.

 En viktig och framtidsinriktad reform som hamnar precis rätt. Alla som har småbarn vet att det viktigaste i livet just då är tid. Tid för varandra och tid för att göra saker tillsammans, skapa – gemensamma minnen och njuta av småbarnsåren, säger Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län.

 

För många löntagare är det svårt att ta ledigt under skollov och studiedagar. Inte minst för ensamstående och i yrkesgrupper där man inte kan ta ledigt hur som helst utan inkomstbortfall.

En planeringsdag på förskolan eller att tonåringen sitter ensam hemma på lovet betyder ofta extra stress för föräldrarna.

 

Socialdemokraterna vill därför införa en extra veckas ledighet för föräldrar – en familjevecka. Föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

 

Antal barnfamiljer i Kalmar län som omfattas av förslaget:

Västervik 2 815

Vimmerby 1 244

Hultsfred 1 078

Oskarshamn 2 326

Högsby 515

Mönsterås 997

Kalmar 5 592

Torsås 499

Nybro 1 554

Emmaboda 699

Mörbylånga 1 332

Borgholm 730

facebook Twitter Email