LINJETALET LÄMNADE INGEN OBERÖRD

Morgonen dag tre ägnades åt temat Vi bygger ett land som håller ihop. Jenny Melander talade om hur viktig rollen som fältarbetare och socialsekreterare är och att deras roll behöver stärkas. Motioner och riktlinjer på temat Mäns våld mot kvinnor var en viktig del i förmiddagens plena. Klockan tio var det så dags för Magdalena Anderssons linjetal. Det är faktiskt svårt att beskriva i ord hur det var. Det var mäktigt, spikrakt och kändes otroligt förtroendeingivande inför framtiden. Magdalena Andersson höll ett linjetal som inte var likt något annat. En skicklig retoriker som gav svidande kängor till högerkanten. En talare som vågade bjuda in oss till lite mera familjära trakter och de sorger och glädjeämnen som finns där. När en tydligt berörd Magdalena Andersson talade om sin pappas Alzheimer så torkade hela salen bort tårar. Talet var stort och det var starkt. Ni som inte såg – titta i efterhand.

Dag tre kan man nog säga att det har infunnit sig rutiner. Man äter frukost, går i lämmeltåg genom säkerhetskontrollen och har morgonmöte. Lämmeltågen går sedan till och från lunchen, till och från middagen och sedan hem någon gång mitt i natten.

Strax före lunch fick vi fint besök. Ingen mindre än Olaf Scholz från tyska Socialdemokraterna, SPD. Han berättade förstås om sitt partis framgångar i valet nyligen.

Kongressen har beslutat att förbjuda vinstuttag i skolan och att samhället, vi tillsammans, ska ha kontroll på skolans utveckling. Vi ska ta kontroll över utvecklingen i landet, människor före marknad. Eller som Magdalena Andersson sa: ”Vinden blåser för oss socialdemokrater. För det starka samhället, för jämlikheten, för gemensamma lösningar.”

Efter middagen fick vi lyssna på Lisa Nåbo, SSU:s ordförande: ”Ska det finnas en värld att bli gamla i så måste vi agera nu.” Sverige måste investera i ungas framtid på samma sätt som Sverige satsade på industrin under pandemin! Socialdemokraterna måste bli Sveriges främsta klimatparti! Ja, detta och många andra viktiga saker talade hon om.

Under kvällen startade området ekonomisk politik där Magdalena Andersson var föredragande tillsammans med Johan Persson, Kalmar. Redan innan hade fruktsockertabletterna kommit fram så ombuden var beredda på, och redo för, nattmangling!

facebook Twitter Email