”Nu måste Sverige agera för Västsaharas befolkning”

Kalmar län 202012

PRESSMEDDELANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I KALMAR LÄN

Vi tycker det är hög tid att Sverige agerar för Västsaharas befolkning, säger Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län.

Under senaste mötet tog distriktsstyrelsen ett uttalande som kommer skickas vidare i olika kanaler för att väcka frågan.

Västsahara har ockuperats av Marocko i 45 år. På senare tid har situationen kraftigt försämrats. Den 29-åriga vapenvilan bröts fredagen den 13 november. Marockansk militär angrep fredliga demonstranter och västsaharisk armé gick in för att beskydda sina medborgare.

-Vapenvilan är bruten och nu är det hög tid att den ursprungliga fredsplanen med folkomröstning aktualiseras, säger Björn Petersson, riksdagsledamot.

Björn Petersson besökte Västsahara för lite mer än ett år sedan. En resa som satte spår.

-Jag mötte ett folk som ägnar sin tid åt att på ett fredligt sätt försöka få tillbaka sitt land. Detta berörde mig mycket.

Laila Naraghi, riksdagsledamot, har även hon ett stort engagemang för Västsaharas befolkning.

-Ockupationen och våldet måste få ett slut. Situationen för civila är mycket svår och försämras för varje dag som går. Det är hög tid för omvärlden att agera.

Distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna i Kalmar län vill därför påkalla att Sverige skulle kunna bistå i fredsprocessen på olika sätt. Kanske genom att bjuda in till samtal emellan parterna och agera för att få till stånd fredssamtal snarast möjligt.

Uttalandet i sin helhet:

Nu måste Sverige agera för Västsaharas befolkning

Situationen i den del av Västsahara som ockuperats av Marocko under 45 år har kraftigt försämrats under den senaste tiden. Ockupationen strider både mot FN:s beslut och mot beslut i internationella domstolen i Haag. Fredagen den 13 november bröts den 29-åriga vapenvilan och det råder återigen krig mellan Marocko och Polisario, västsahariernas officiella representant.

Den bakomliggande orsaken till krigsutbrottet är att Marocko byggt en väg genom buffertzonen i söder i strid mot tidigare ingångna avtal. Civila västsaharier inledde för en tid sedan en fredlig protest i buffertzonen. Den 13:e november gick marockansk militär in och angrep demonstranterna, vilket ledde till att västsaharisk armé gick in för att skydda sina medborgare.

Vapenvilan, som nu är bruten, kom till stånd efter att parterna kommit överens om att hålla en FN-ledd folkomröstning om Västsaharas självständighet. Det är nästan 30 år sedan nu och fortfarande har inte den utlovade folkomröstningen om självständighet hållits. FN-styrkan MINURSO är på plats och det är hög tid att den ursprungliga fredsplanen med folkomröstning aktualiseras.

Vi tycker även att MINURSO borde ges uppdraget att bevaka och rapportera kring mänskliga rättigheter i det ockuperade Västsahara. De som får betala det högsta priset för den här nya situationen är civilbefolkningen. Situationen när det gäller de mänskliga rättigheterna förvärras för varje dag i det ockuperade Västsahara. Ett stort antal fredliga demonstrationer har attackerats under de senaste dagarna och ett stort antal demonstranter har arresterats. Aktivisters hus har angripits och oberoende journalisters hus har blockerats.

Det är hög tid att omvärlden agerar med kraft för att skydda den västsahariska befolkningen.

Distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna i Kalmar län vill därför påkalla att Sverige skulle kunna bistå i fredsprocessen på olika sätt. Kanske genom att bjuda in till samtal emellan parterna och agera för att få till stånd fredssamtal snarast möjligt.

KONTAKT:

Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, 070-517 60 30

Björn Petersson, riksdagsledamot, 070-298 80 26

Laila Naraghi, riksdagsledamot, 070- 312 42 70

facebook Twitter Email