Riksmötet öppnas på tisdag den 25 september

Nu på tisdag, den 25 september, öppnas Riksmötet i riksdagshuset i Stockholm. Från Kalmar län kommer Tomas Kronståhl, Västervik, Laila Naraghi, Oskarshamn, och Björn Petersson, Torsås, att delta.

 

Riksmötets öppnade är en högtidlig ceremoni som inleds tidig eftermiddag i Riksdagshuset. Det blir musik och sång innan kungen öppnar mötet på talmannens begäran. Dagen avslutas med gudstjänst i Storkyrkan samt konsert i Konserthuset.

– Efter en intensiv valrörelse är det en högtidlig dag när riksmötet inleds. Vi behöver nu hitta breda lösningar och göra allt vi förmår för att stå upp för alla människors lika värde, säger Lena Hallengren, som också närvarar vid ceremonin i rollen som barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Socialdemokraterna i Kalmar län fick tre mandat i riksdagsvalet. Lena Hallengren är fortfarande statsråd och det innebär att Björn Petersson från Torsås kommer gå in på det tredje mandatet. Björn, eller Böna som han kallas, är 36 år gammal och till yrket snickare. Under de senare åren har han arbetat som ombudsman på Byggnads.

– Jag blev snabbt engagerad i facket eftersom det var lite stökigt på min arbetsplats. Jag fick ta några tvister för att få det skulle bli lite ordning och reda. I den vevan blev jag fackligt förtroendevald och där startade min fackliga bana. Efter ett par år blev jag anställd som lokalombudsman på Byggnads och mina huvudsakliga arbetsuppgifter är än i dag att det ska vara ordning och reda på arbetsplatserna, säger han.

Det är arbetsmarknadsfrågor som Björn hoppas på att få driva även i riksdagen framöver. Frågor som rör arbetsmiljö, den svenska modellen, sjukförsäkring och a-kassa ligger honom varmt om hjärtat.

Tomas Kronståhl från Västervik är ny i gänget men har lång politisk erfarenhet med sig i bagaget. Nu senast som kommunalråd i Västervik. Han ser fram emot uppdraget som kommer bära med sig en del dramatik redan från dag ett.

– Det känns verkligen speciellt på flera sätt. Dels är det verkligen högtidligt och ett fantastiskt fint uppdrag att få representera länets socialdemokrater i rikets högsta beslutande församling. Men det är även något olustigt med tanke på att vi inte vet om vi kommer få en regering som samverkar eller stöttas av ett tydligt rasistiskt parti. Vart kommer i så fall landets riktning att gå? Känns mycket ovisst och osäkert, säger Tomas Kronståhl.

Laila Naraghi blir den ledamot som har längst erfarenhet av riksdagsvardagen på länsbänken. Hon ser fram emot starten på nya mandatperioden.

– Jag känner mig hedrad och stolt över att ha blivit invald i riksdagen och vill tacka för förtroendet. Det känns stort och ansvarsfullt att få fortsätta representera Kalmar län och jag kommer att fortsätta stå upp för jobben, välfärden och tryggheten. För alla.

 

 

facebook Twitter Email