Socialdemokraterna pressar regeringen om vargfrågan

Regeringens länsstyrelser föreslår att antalet vargar i Kalmar län ska öka kraftigt. Dagens miniminivå på 5 vargar i södra Sverige föreslås öka till 60 vargar. En ökning med 1100 procent.

Förra veckan var frågan uppe i Kalmar länsstyrelses viltförvaltningsdelegation. 12 av 14 ledamöter i delegationen var emot. Kommunstyrelsens ordförande i Nybro, Tobias Fagergård (S) och kommunstyrelsens andra vice ordförande i Västervik, Marcus Fridlund (S), röstade båda emot:

  • Enligt oss har dagens population på över 460 individer i landet nått en punkt där vargstammen inte längre är förutsägbar. Vi måste därför snarare höja nivån på licensjakten i mellersta Sverige istället för att höja miniminivån på varg i södra Sverige med motsvarade 1100%, säger Tobias Fagergård.
  • Det är beklämmande att se på när riksdagens beslut inte respekteras av länsstyrelsen. Riksdagens beslutade nivåer måste respekteras annars är risken en ökad polarisering vilket vargfrågan absolut inte behöver, säger Marcus Fridlund.

S-riksdagsledamöterna Laila Naraghi och Tomas Kronståhl lyfter nu frågan till regeringen.

  • Förslaget är orimligt. Ulf Kristersson gick till val på att minska vargstammen, men så gör han så här istället. Det verkar som kohandeln i Rosenbad blivit en varghandel, där Kalmar län offras för att tillfredsställa Liberalerna. Jag har ställt frågor till både statsministern (M) och miljöministern (L) om vargfrågan, säger Laila Naraghi.
  • Detta är ett dubbelsvek. KD:s mantra är att S svek landsbygden som inte tog tag i vargfrågan, men när vi styrde fick vi 2022 genom hårda förhandlingar till en licensjakt på 75 vargar kommande år. KD:s landsbygdsminister har endast lyckats få till en licensjakt på 35 individer inför 2024. KD:s vallöfte var att om de fick sitta i en regering skulle Sverige bara ha 170 individer utifrån riksdagens beslut om ett antal om 170-270 individer. Det visar sig nu att om man inte lyckas att övertyga svenska myndigheter hur går det då att övertyga EU- parlamentet? Ännu har man faktiskt inte åstadkommit något som den svenska jägarkåren har önskat, säger Tomas Kronståhl, som debatterar frågan idag med landsbygdsministern. 
  • Liberalerna är tydliga, de menar att det behövs ”en ökad acceptans för vargen i vår miljö”. Miljöministern och landshövdingen kommer båda från Liberalerna. En fråga som rests är om regeringen på detta sätt vill gå bakvägen för att få igenom politik som folket i Kalmar län redan avfärdat. I valet åkte ju Liberalerna ur regionen, förtroendet för detta parti finns helt enkelt inte i vårt län, säger Laila Naraghi. 

Tomas Kronståhls debatt med landsbygdsministern ses på www.riksdagen.se i eftermiddag 30/11.

Laila Naraghis frågor till statsministern och miljöministern finns att läsa här: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/skriftlig-fraga/flytt-av-varg-till-sodra-sverige_hb11312/  

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/skriftlig-fraga/flytt-av-varg-till-sodra-sverige_hb11313/
facebook Twitter Email