Statlig service tillbaka i Vimmerby 2018

Service ska finnas nära människor. Inom kort finns Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten ånyo på plats i Vimmerby.

– Jag är väldigt glad, detta har vi kämpat för länge. Nu har den socialdemokratiskt ledda regeringen lyssnat. Det är helt klart så att vi kan se stor skillnad på hur rikspolitiken påverkar oss ute i kommunerna, säger Helen Nilsson, kommunalråd för socialdemokraterna i Vimmerby.

2011 beslutade en alliansregering om stora nedskärningar inom bland annat statlig service ute i landet. 2013 försvann servicekontoret i Vimmerby som ett direkt resultat av dessa nedskärningar. Nu kan vi se ett helt förändrat förhållningssätt till statlig verksamhet. Det blir tio nya servicekontor runt om på landsbygden under 2018, ett hamnar i Vimmerby. Det beskedet gav Ardalan Shekarabi, civilminister för socialdemokraterna, under tisdagen när han tillsammans med statsminister Stefan Löven höll pressträff i Kramfors.

Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket har fått i uppdrag att se till att etableringen är klar den  30 juni 2018. I beslutet ligger också ett utökat uppdrag att från första januari 2019 även omfatta service från Trafikverkets förarprov, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.
Inriktningen är att sex kontor ska lokaliseras till Jokkmokk, Kramfors, Malung-Sälen, Sorsele, Vimmerby, Överkalix samt att fyra servicekontor ska förstärka den lokala statliga servicen i Brandbergen i Haninge, stadsdelen Vivalla i Örebro, stadsdelen Rosengård i Malmö och stadsdelen Angered i Göteborg. Det innebär att kontoren kan placeras i eller i närheten av dessa stadsdelar.
Utöver beslutet om servicekontor har regeringen fattat ytterligare elva beslut om utlokaliseringar i landet. Ett av besluten rör E-hälsomyndigheten som lokaliseras till Kalmar.
facebook Twitter Email