NARAGHI FADDER TILL POLITISK FÅNGE

Laila Naraghi, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, har blivit fadder till fackligt aktive Aliaksandr Kazlianka från Belarus. Kazlianka har fängslats och anklagats för olika former av aktivism.

Jag kräver att han släpps omedelbart. Belarus är ett av världens värsta länder när det gäller att engagera sig fackligt och personer som Aliaksandr som väljer att engagera sig trots alla faror är ovärderliga i kampen för demokrati, säger Laila Naraghi.

Det är organisationen Libereco – Partnership for Human Rights som möjliggjort stödet till enskilda politiska fångar och som organiserar kampanjen för att alla politiska fångar i landet ska få en parlamentariker som fadder. Laila Naraghi har tilldelats Aliaksandr Kazlianka.

-När jag fick frågan om att bli fadder tackade jag självklart ja. Vi måste uppmärksamma den belarusiska diktaturen och stå upp för de modiga människor som står i frontlinjen av protesterna mot diktator Lukasjenkas våldsamma regim. Lukasjenka, hans slaktare och budbärare kommer en dag att falla och tvingas möta rättvisan – jag hoppas att det blir förr snarare än senare, säger Laila Naraghi.

Aliaksandr Kazlianka är en 37-årig aktivist och medlem av den Fria Fackföreningen baserad i Brest. Enligt Världsfacket ITUC:s senaste årsrapport är Belarus ett av världens tio värsta länder för arbetande människor. Svenska medlemmar i ITUC är LO, TCO och Saco.

-Fria fackföreningar och deras medlemmars modiga arbete för mänskliga rättigheter är ovärderliga i kampen för demokrati, i Belarus och i andra länder. Fria fackföreningar utgör ett särskilt hot mot diktaturer – såsom den belarusiska – som lögnaktigt påstår att de ”representerar folket”.

Libereco – Partnership for Human Rights är en oberoende tysk-schweizisk organisation som jobbar med mänskliga rättigheter i Belarus och Ukraina.

KONTAKT:

Laila Naraghi, riksdagsledamot (S), 070- 312 42 70

facebook Twitter Email